Jouw vakantie begint hier

Wedstrijden

FNRS Wedstrijden

Paardensportcentrum De Lourenshoeve organiseert regelmatig FNRS-wedstrijden voor haar leden. Opgeven voor deze wedstrijden kan vanaf een maand van tevoren middels het inschrijfformulier, welke te vinden is in de manege, of via manege@lourenshoeve.nl

Ongeveer een week voor aanvang plaatsen we de startlijst online.

Voor deelname tot en met de F4 is een wedstrijdoutfit nog niet verplicht. Je mag in je nette paardrijkleding meedoen aan de wedstrijden.

Als je vanaf de F5 deelneemt aan wedstrijden bij De Lourenshoeve moet dit in officieel wedstrijdtenue. Dit bestaat uit een witte rijbroek, een blouse met plastron en een rijjasje. 

Voor alle klasse is het is de bedoeling dat je zelf het paard of de pony verzorgt en invlecht. Als er al iemand anders eerder op hetzelfde paard of dezelfde pony rijdt, zal die berijder(ster) de pony zeer waarschijnlijk al ingevlochten hebben. Maar je kunt hier niet automatisch vanuit gaan.

De manege paarden- en ponyruiters mogen maximaal 15 minuten voor aanvang van de proef op het paard of de pony gaan rijden.

Na de proef mag je ongeveer 10 minuten uitstappen, mits er niemand is die de pony weer over moet nemen, dan ligt het aan de tijd wanneer de volgende op de pony moet of er nog uitgestapt kan worden.

Als je als laatste op het paard of de pony hebt gereden dien je het paard of de pony verzorgd achter te laten, dit betekent dat alle vlechten er weer uitgehaald moeten worden en het tuig weer netjes en schoon (denk aan het bit) in de zadelkamer terug wordt gehangen.

De te rijden dressuur proeven:
De A proeven worden in de oneven maanden gereden en B proeven in de even maanden; dus bijvoorbeeld in de maand februari worden de even proeven verreden. Klik hier voor de FNRS-proeven.

Hoe werken de promotiepunten?
Voor het diploma F1 t/m F2 hoeven maar 2 promotiepunten (PP’s) behaald te worden voor doorstroming naar F2 of F3.
Voor overgang naar de F3 t/m F8 moeten 3 PP's per klasse behaald worden.
Voor de F9 t/m F12 proeven heb je minimaal 4 PP nodig om door te stromen.

Overgang bij 5 PP is verplicht.
Voor het behalen van een PP zijn minimaal 210 punten nodig.

Er wordt gereden onder de reglementen van de basiswedstrijdsport. Bestuursleden en jury, noch dienstdoende personen dragen geen verantwoordelijkheid omtrent schade in welke vorm dan ook aan personen, pony’s en/of materiaal. De ruiters dienen in officiële rijkleding te starten (m.u.v. ruiters t/m F4) en het dragen van een veiligheidscap is verplicht. Ruiters die zijn ingeschreven blijven startgeld verschuldigd. Startgeld moet voor aanvang de proef betaald zijn. 

 

Theorie-examens:
Aan de proeven F2, F4, F6, F8, F10, F12 en F15 en B is tevens een theorie-examen gekoppeld. Wanneer je voor het eerst de proef met voldoende punten (210 of meer) hebt gehaald mag je theorie-examen doen. Deze bestaat uit 10 meerkeuzevragen. Meestal zijn dit vragen waar je als ruiter in de lessen al mee te maken hebt gehad. Wanneer je voor je theorie-examen voldoende vragen juist hebt beantwoord (je mag max. 3 fouten maken) behaal je een diploma. Heb je moeite met lezen kan de theorie ook mondeling worden afgenomen. Geef dit dan even aan.

Vaardigheid en springen:
Wil je ook eens een vaardigheid proef of parcours springen, dat kan. Bij vaardigheid leer je over balkjes draven, een slalom te rijden, door een poortje te rijden en een klein sprongetje te maken. Als je een promotie punt (PP) in de F3 hebt mag je starten in de vaardigheid (Va1). De vaardigheid proeven zijn proeven die je voorbereiden op het springen van een parcours. De nadruk licht daarom ook op je balans en de behendigheid. Er zijn 3 klasse in de vaardigheid: Va1, Va2 en Va3. Heb je een PP in de Va2 of in de F4 dan mag je mee doen aan het springen. Het springen begint bij de S30 (30 centimeter). De klassen lopen steeds met 10 centimeter op, totdat de S90 is bereikt. Dit is het de hoogste klasse bij de Sproeven. Tijdens het springen wordt er gekeken naar jouw houding en zit en manier van rijden. Overleg met jouw instructeur in welke hoogte je kan instromen.

Handboek FNRS
Voor deze proeven heeft de FNRS een mooi handboek uitgegeven met de titel “Leer paardrijden met plezier”. Hierin staat allerlei informatie over de proeven, de theorie en paardrijden in het algemeen. Het handboek is verkrijgbaar in onze kantine.

Kledingvoorschriften van de ruiter
- Een CE-EN 1384 goedgekeurd cap (ook verplicht bij het losrijden of inspringen).
- Rijjasje + plastron/stropdas + witte blouse + witte handschoenen + witte rijbroek (compleet wedstrijdtenue), of manegesweater/ manegebodywarmer / effen sweater / witte blouse met lange mouwen + rijbroek. (Bij het starten van een allereerst wedstrijd mag nette en schone rijkleding ook)
- Het dragen van handschoenen is niet verplicht. Als de ruiter wel handschoenen bij de wedstrijd draagt, is het wel verplicht dat deze wit zijn.
- Rijlaarzen, rubber of leer of jodphurschoenen in combinatie met minichaps (zonder franjes).
- De maximale toegestane lengte voor een springzweep is 75 cm, een dressuurzweep voor pony’s mag maximaal 100 cm en voor paarden 130 cm lang zijn, inclusief slag.

KNHS wedstrijden

We organiseren regelmatig landelijke KNHS wedstrijden. Onze locatie is ruim opgezet met voldoende parkeergelegenheid. De wedstrijden kunnen zowel indoor als outdoor verreden worden.  

Voor de actuele kalender en inschrijven kijkt u op MijnKNHS.

Wil je meer informatie of heb je vragen stuur dan een mail naar manege@lourenshoeve.nl.