Vragen of reserveren? Bel 0546-672950 of MAIL
Menu
Online boeken

Tips voor cultuurliefhebbers

Geplaatst: 07-01-2022

Cultuur snuiven in Twente? Jazeker! Wij geven u graag wat tips om cultuur en bezienswaardigheden in Twente te ontdekken.

Ontdek de Twentse cultuur

Vooral in Oost-Nederland waren vroeger veel veengebieden. Zoals de "veenkoloniën" in Groningen. Ook Noord-Twente was ooit grotendeels veen. In het kleine openluchtmuseum Veenmuseum leert u alles over het leven, wonen en werken in Noord-Twente uit die tijd. Ook leuk om met kinderen te bezoeken, want u kunt in een treintje stappen. Die brengt u van de ingang naar een paar oude veenhutten, een typische Vriezenveense boerderij en nog meer oude gebouwen. 

Bent u meer een kunstliefhebber? Dan raden we u het Rijksmuseum Twenthe aan. Daar vindt u veel oude en modernere kunstwerken. De link met Twente verschilt. Soms komt de kunstenaar uit Twente, soms is de geschildere persoon een Twentenaar. Diverse werken zijn ook door Twentenaren opgekocht, die het na hun overlijden aan het Rijksmuseum Twenthe hebben geschonken. Daardoor kunt u nu een heel diverse verzameling kunstwerken bewonderen.

Nederlandse geschiedenis in een Twents jasje

Wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde, weet ondertussen iedereen wel. Maar de lokale Twentse verzetshelden, brieven van soldaten én voertuigen die hier in de omgeving zijn gebruikt, die vindt u niet in de geschiedenisboeken. Daarom raden wij u aan het Twents Oorlogsmuseum te bezoeken.

Wij Nederlanders zijn beroemd geworden met houten klompen. Maar weet u zelf als Nederlander wel hoe zulke klompen gemaakt worden? U ontdekt dit in het Klompenatelier in Luttenberg.

Tegenwoordig hebben we CV-ketels, maar vroeger werden huizen met kachels verwarmd. Meer dan 400 kachels en haarden zijn sinds kort te zien in het Kachelmuseum Fini´s Hoeve in Vriezenveen. Ooit begonnen als hobby, maar inmiddels toegankelijk voor publiek. Let op: u kunt het museum alleen op afspraak bezoeken.

Nieuws overzicht